Абас иска Израел да отговори на арабската инициатива
Абас иска Израел да отговори на арабската инициатива / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас призова Израел да предприеме конструктивни стъпки в отговор на новата арабска мирна инициатива, предаде Асошиейтед прес.

Абас каза това на съвместна пресконференция в Рамала, на Западния бряг, с гостуващия германски канцлер Ангела Меркел. Меркел приветства плана, но подчерта, че той не е окончателен. Често са необходими компромиси, отбеляза тя, но изрази задоволство, че и двете страни в конфликта показват добра воля. В тази връзка германският канцлер призова Израел и палестинците да се възползват възможно най-бързо от открилата се нова възможност за постигане на мир, пише БТА.

Меркел съобщи, че е поискала от Абас да направи всичко възможно да убеди новото палестинско правителство да признае Израел и сключените до момента мирни споразумения и да се откаже от насилието. Двамата призоваха за освобождаване на израелския войник Гилад Шалит, който бе отвлечен от палестински групировки през юни миналата година.

На срещата си на върха тази седмица Арабска лига съживи мирен план, лансиран от Саудитска Арабия през 2002 г., който предлага на Израел мир в замяна на пълното му изтегляне на окупираните през близкоизточната война от 1967 г. територии и завръщане на палестинските бежанци, отбелязва Асошиейтед прес.

Израелският премиер Ехуд Олмерт определи инициативата на арабските страни като революционна промяна в светогледа им, но изрази и резерви по нея.