41 души са починали от свински грип в Куба
41 души са починали от свински грип в Куба / снимка: Reuters

В Куба досега са регистрирани 41 смъртни случаи и близо 1000 заболели от грип A(H1N1), съобщиха вчера кубинските здравни служби, призовавайки за превантивни мерки в очакване на втора вълна на епидемията, предаде Франс прес.

Заразените обаче в действителност вероятно са повече, тъй като официалните данни обхващат само случаите, доказани чрез вирусологично изследване, уточни заместник-министърът на здравеопазването Луис Еструч, цитиран от в. "Гранма".

Първите случаи на грипа в Куба бяха установени през май след пристигането на острова на трима мексикански студенти. Болестта се разпространи през септември.

Заместник-министърът призова за засилване на предпазните мерки като контрола на пристанищата и аерогарите в очакване на втора епидемична вълна с пристигането в Куба на големи групи туристи между декември и февруари.

Омбудсманът на Полша Януш Кохановски, който поде кампания срещу правителството заради отказа му да внесе ваксини против грип А(H1N1), заяви, че е болен от същия грип, предаде Асошиейтед прес.

Общественият защитник обяви вчера в "Туитър", че по ирония на съдбата се е заразил с т.нар. свински грип.

Полското правителство отказа да внесе ваксини срещу грипа с довода, че в бързането да бъдат произведени, ваксините не са подложени на достатъчно клинични изследвания и производителите отказват да носят отговорност при евентуални странични ефекти.

В началото на декември Кохановски поиска от прокуратурата да разследва правителството за тяхното решение, което според омбудсмана застрашава общественото здраве. До момента обаче прокурорите не са решили дали да разследват.