40 ранени при взрив в центъра на Прага
40 ранени при взрив в центъра на Прага / снимки: Reuters

Силна експлозия разтърси многоетажна сграда в историческия център на Прага, като рани около 40 души. Според спасителите на мястото на инцидента под развалините може да има затрупани хора, информира БГНЕС.

Полицията отцепи популярния сред туристите район и евакуира около 220 души от няколко близки сгради. Говорителят на полицията в Прага Томас Хулан заяви, че взривът в сграда близо до историческия Национален театър в Прага вероятно е бил причинен от изтичане на газ.

"Около 40 души бяха откарани в болница за лечение. Повечето са с леки наранявания, но не можем да изключим и сериозни наранявания", заяви говорителката на пражката служба за спешна помощ Ирина Ернестова. По думите й вероятно трима души са затрупани под развалините. Според полицията пострадалата сграда е бивш жилищен блок, използван за офиси.

Директорът на службата за спешна помощ Зденек Шварц заяви пред чешката телевизия, че четирима души са получили сериозни наранявания. Според други чешки медии до 55 души може да са пострадали при взрива.

40 ранени при взрив в центъра на Прага
netinfo


Фотограф на АФП на мястото на инцидента видял десетки хора с прорезни рани, вероятно причинени от счупените стъкла на прозорците в покритата с отломки улица. "Изтичане на газ изглежда най-вероятната причина за взрива. Експлозията беше доста сериозна и разруши прозорци на много улици", заяви говорителят на полицията Хулан.

Чешките медии цитираха очевидци, според които на улицата се усещал мирисът на газ.

40 ранени при взрив в центъра на Прага
netinfo