/ iStock
Най-старата книга в света, принадлежаща на частна колекция и една от най-ранните съществуващи книги, беше продадена на търг в Лондон за повече от 3 млн. паунда.

Кодексът "Кросби-Шойен" е бил собственост на норвежкия бизнесмен и колекционер на редки книги Мартин Шойен и съдържа най-ранните пълни копия на два текста от Библията - книгата на Йона и първото послание на Петър, предаде АФП.

Наддаването за текста в аукционната къща Christie's започна от 1,7 млн. лири стерлинги за смесица от ентусиазирани онлайн и лични участници в търга.

Текстът беше продаден за 3 065 000 британски лири с включени данъци на анонимен участник в търга по телефона.

Кодексът е открит от египетски фермери през 50-те години на миналия век.

Първоначално е бил преписан от монах в днешен Египет около IV в. от н.е., което го прави на поне 1600 години и далеч по-стар от по-известни древни текстове като Библията на Гутенберг, която датира от 50-те години на XIV в.

Написан на коптски език върху двустранни папирусови листа, които сега се съхраняват между плочи от плексиглас, древният библейски текст представлява напредък в писмената технология по време, когато едностранните свитъци са били по-разпространени.

Заедно с литературното бижу на търга бяха предложени още дванадесет избрани експоната от колекцията "Шойен".

Цялата колекция се състои от над 20 000 експоната, които обхващат 5000 години история от 3500 г. пр. н. е. до наши дни, според уебсайта на колекцията.
Макар и впечатляваща, продажбата далеч не е най-високата продажна цена за рядък текст.

Миналата година Кодексът Сасун - еврейска Библия на повече от 1000 години - беше продаден за 38,1 млн. долара в Сотбис в Ню Йорк, което е нов рекорд.

Това надхвърли 30,8 млн. долара, които основателят на Microsoft Бил Гейтс плати през 1994 г. за ръкописа на Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи.

Най-скъпият исторически документ остава един от първите отпечатъци на Конституцията на САЩ, който Sotheby's продаде за 43 млн. долара през ноември 2021 г.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня