21 млрд. долара бяха обещани за възстановяване на Афганистан
21 млрд. долара бяха обещани за възстановяване на Афганистан / cнимкa: БГНЕС

Международните донори увеличиха помощта за отчаяно бедния и разтърсван от метежи Афганистан до 21 млрд. долара, съобщи АП. В декларация, разпространена в края на еднодневната донорска конференция в Париж се подчертава, че помощта трябва да бъде по-добре координирана, в сравнение с предишни години и че Афганистан трябва да се справи с корупцията.

Във форума участваха 68 държавни делегации и 17 делегации на международни организации.

През 2002 г. международната общност обеща общо 25 млрд. долара на Афганистан, от които 15 милиарда вече са изразходвани, посочва АП.

Афганистанският президент Хамид Карзай запозна участниците с амбициозен петгодишен план на стойност 50 млрд. долара за развитие на страната му през следващите пет години. Той изтъкна, че Афганистан се нуждае и от помощ за изграждането на държавните институции, за да може да се справи с корупцията.

"Сегашният процес на развитие, белязан с объркване и съществуване на паралелни структури, пречи на изграждането на институциите", подчерта Карзай. "Афганистан се нуждае от огромни средства, но не по-малко важно е как те ще бъдат изразходвани", добави той. Карзай постави специално ударение на необходимостта от помощ за развитие на селското стопанство в Афганистан, за да се преодолее икономическата зависимост от производството на опиумен мак, от който се извлича 90 на сто от хероина, произвеждан в света.

Вашингтон обеща общо 10,2 млрд. долара помощ за Афганистан, който е смятан за една от най-бедните страни в света.

Сред големите дарители са Азиатската банка за развитие - 1,3 млрд. долара, и Световната банка - 1,1 млрд. долара.