171 страни ще подпишат Парижкото споразумение за климата в Ню Йорк
171 страни ще подпишат Парижкото споразумение за климата в Ню Йорк / Guliver/Getty Images

Сто седемдесет и една страни ще подпишат Парижкото споразумение за климата в централата на ООН в Ню Йорк, обяви генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун, цитиран от Франс прес.

"Това е исторически момент. Никога досега толкова голям брой държави не са подписвали международно споразумение в един ден", подчерта Бан в началото на церемонията.

"Чупим рекорди в тази зала и това е добра новина", изрази задоволство генералният секретар на ООН, цитиран от ДПА. Той се аргументира в своето обръщение към присъстващите представители на 171 страни, сред които около 60 държавни ръководители, че "както доказвате чрез самия акт на подписването днес, силата да бъде построен един по-добър свят е във ваши ръце".

"Ерата на потребление без последици свърши", подчерта Бан, цитиран от Асошиейтед прес. Той призова за един свят, който не отделя парникови газове.

Сред 171-те страни, които ще подпишат споразумението, е и България. Тя е представена на церемонията от президента Росен Плевнелиев.

15 държави - предимно малки островни страни, които са сред най-заплашените от глобалното затопляне - ще внесат също така днес своите ратификационни инструменти, обяви Бан Ки-мун, цитиран от ДПА.

Френският президент Франсоа Оланд призова света да превърне Парижкото споразумение в действия, за да с изправи срещу спешния проблем с глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Месеците, които изминаха след подписването на договора, бяха най-топлите през последните години, обърна внимание Оланд от трибуната на ООН. Той призова Европейския съюз да ратифицира пакта до края на тази година. Новото глобално споразумение за борба с климатичните промени бе договорено на конференция във френската столица на 12 декември, припомня ТАСС. То предвижда да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Документът ще бъде открит за подписване днес на церемония на високо равнище в централата на ООН.

Споразумението ще влезе в сила, когато бъде ратифицирано от 55 страни, на които се пада дял от най-малко 55 процента от глобалните емисии на парникови газове.

Мнозина очакват това да стане преди първоначално предвидения краен срок: 2020 г., отбелязва АП. Според някои е възможно споразумението да влезе в сила още тази година.

САЩ и Китай, съответно емитент номер едно и две на парникови газове, с общ дял от близо 40 процента от световните емисии, казват, че възнамеряват да се присъединят към договора до края на годината.

Китай обяви днес, че ще ратифицира споразумението до септември, предаде Ройтерс.

Европейският комисар за енергийния съюз Марош Шефчович заяви вчера, че ЕС, който също е голям източник на парникови емисии, иска да е в първите редици на ратифициралите споразумението, припомня АП.

Източник: БТА