16 полицаи бяха ранени след сблъсъци с мигранти в Кале
16 полицаи бяха ранени след сблъсъци с мигранти в Кале / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко 16 полицаи бяха ранени след двучасови сблъсъци с мигранти в северния френски град кале, съобщи представител на местните власти.

Според него конфликтът е станал в неделя, когато близо 200 мигранти са се опитали да блокират трафика по околовръстното шосе на града. Градът е популярна дестинация за мигранти, тъй като от него започва тунелът под Ламанша, който свързва континентална Европа с Великобритания.

Чужденците са хвърляли камъни и други предмети по силите на реда, които са изстреляли близо 300 гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

„Това е първият път, в който се е стигало до такова насилие и за съжаление има толкова ранени колеги“, съобщи Жилс Дебов от местната полиция.

Според вътрешното министерство броят на мигрантите в лагера за настаняване в града е намалял от 6000 на близо 4500. Според източник от вътрешното министерство множество от мигрантите са се отказали от намеренията си да стигнат Великобритания и са били разпределени на други места във Франция, където са регистрирани като търсещи убежище.

Миналата седмица френски съд нареди на държавата да подобри условията в лагера, чийто брой на обитателите нарасна значително през лятото.

Въпреки че според Вътрешното министерство няма успешни опити за преминаване на тунела под Ламанша от 25 октомври насам ежедневно има десетки опити за преминаването му. От началото на годината 15 души загинаха при подобни опити.

Източник: БГНЕС