/ БТА
Най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени
Най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени при поредицата от взривове в руската авиобаза в Новофьодоровка, на анексирания от Русия Кримски полуостров, съобщиха украински представители, цитирани от ДПА.

"След експлозиите видяхме, че е поразена руска авиационна техника", каза по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

По думите му в авиобазата са били разположени руски изтребители Су-30М и Су-24, наред с военнотранспортни самолети Ил-76.
Руската авиобаза "Саки" бе разтърсена вчера от експлозии на няколко различни места.

Руски представители казаха, че причината е нарушение на правилата за противопожарна безопасност.

Взривовете в авиобазата са категоризирани като извънредна ситуация от общински мащаб, каза пред журналисти днес ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от ТАСС.

Наблюдатели предполагат обаче, че дръзката атака, която се случи далеч от фронтовата линия, е извършена от украинци.

Украинското ръководство не пое пряка отговорност за взривовете, макар че президентският съветник Михайло Подоляк написа в Туитър: "Това е само началото".

Според военни експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната, руското ръководство не иска да признае, че това е била украинска атака, за да запази имиджа си. В противен случай Москва би трябвало да признае, че противовъздушните ѝ системи са се провалили, посочва в анализ институтът.

Броят на ранените при вчерашните експлозии на военното летище "Саки" в Крим нарасна на 14. Само един от ранените е настанен обаче в болница. Все още има данни само за един загинал. Това съобщи днес пред журналисти губернаторът на полуострова Сергей Аксьонов, предаде ТАСС.
 
БТА