Стартира първит в страната международен турнир по пейнтбол
Стартира първит в страната международен турнир по пейнтбол / netinfo

Българският букмейкър "Еврофутбол" и "Пейнтбол България" дадоха старт тази сутрин на първия в страната международен професионален турнир по пейнтбол.

Още в 7:00 ч. футболното игрище на с. Кубратово започна да посреща първите отбори, които днес и утре мерят сили в битката за Купата на "Еврофутбол" - Balkans paintball cup 2008. Състезателите бяха приветствани от Петя Георгиева - специалист "Връзки с обществеността" в "Еврофутбол", управителят на "Пейнтбол Българлия" Александър Димитровски и домакина на събитието - кмета на р-н Нови Искър Валентин Котов.

Още първото сражение ни предложи интересна схватка. Един срещу друг се изправиха два български отбора - Rebels и Red Point. До обяд екипът на Rebels от два мача завоюва две победи, с което даде сериозна заявка за краен успех. Съгласно правилата, по които се провежда турнира два отбора играят до 4 победи, за всяка от които печелят течки. Класирането се извършва според спечеления общ брой точки от участието в турнира. Победителите ще станат ясни утре преди обяд, когато е финалната битка между отборите с най-много точки.

Веднага след това ще бъдат наградени първите три отбора от всяка от двете дивизии, в които се провежда турнира. Те ще си разделят наградния фонд в размер на 20 000 лева, осигурен от "Еврофутбол". Освен това ще получат и традиционните за всяко състезание медали, новата Купа, и допълнителни награди за обща стойност близо 10 000 лева. Общо 28 мача е предвидено да се изиграят до края на състезателния ден в събота, който е в 19:20 ч. Малко след това - в 20:00 ч., в съседния комплекс "Парадайз" започва After party с много музика и уникалната възможност за всеки желаещ да се срещне със състезателите в двете професионални дивизии.

За Купата на "Еврофутбол" - Balkans paintball cup 2008 се борят 19 отбора от близо 10 държави - Великобритания, Франция, Австрия, Полша, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция и разбира се, България. Нашата страна е представена от 6 тима. Повечето от тях са участвали в трите издания на турнира за аматьори, които "Еврофутбол" и "Пейнтбол България" организират от 2005 година насам.

Състезанието се провежда в популярния формат X Ball. За спазването на правилата следят най-опитните рефери на Стария континент. Те са от Европейската организация на професионалните пейнтбол съдии и ще бъдат водени от нейния председател Питър Крал. За консултирането по отношение на формата на игра и за коментирането на случващото се на терена отговаря унгарецът Виктор Земен, който е състезател по пейнтбол и организатор на редица турнири във формат X Ball. "Еврофутбол" продължава да подкрепя и аматьорския пейнтбол.

Утре, 01.06.2008 г., непосредствено след края на професионалния, ще бъде даден старта на традиционния турнир за аматьори. Той ще се играе отново на принципа на директните елиминации, а трите отбора, които се представят най-добре, ще получат Купата на "Еврофутбол", заслужените медали и предметни подаръци от българския букмейкър, ProCaps и Tippmann. Всички 64 отбора, които ще участват в надпреварата за аматьори се състезават безплатно - таксата за участие и топчетата за тях са осигурени от "Еврофутбол".

Двата турнира се провеждат на уникални терени, които се подготвят от началото на седмицата. За първи път бяха построени три игрища, на които битките се водят паралелно. Всеки от терените е с размери 30 х 50 метра и е ограден с предпазна мрежа с височина 3 метра. Във всяко от игрищата са разположени по 33 броя надуваеми укрития, а самото разположение е съобразено с най-новите стандарти в световния пейнтбол.

Трите издания на надпреварата за Купата на "Еврофутбол" досега преминаха при изключително голям интерес, като всяка следваща година организаторите удвояваха броя на участващите отбори. Така през миналата 2007-ма, те достигнаха до 128, всеки от пет състезателя или общо 640 участници. Това го превърна в най-големия пейнтбол турнир за цяла Източна Европа. Т урнирът за Купата на "Еврофутбол" стана номер 1 в България за 2007 г., като събра 64,76 процента от гласовете на PaintballBG.org за турнир на годината.