Райконен с пол-позишън за Гран при на Франция
Райконен с пол-позишън за Гран при на Франция / netinfo

Световният шампион Кими Райконен с Ферари ще стартира от първа позиция в утрешното Гран при на Франция на пистата „Маникур”, осми кръг от календара на Формула 1 за този сезон.

Финландецът бе най-бърз в днешната квалификация за място, след като в най-бързия си тур записа време от 1:16,449 минути. След „Айсмен” от втора позиция утре ще стартира съотборникът му Фелипе Маса. Бразилецът даде време от 1:16,490 минути.

Трети най-добър резултат в днешната квалификация записа британският пилот на Макларън Мерцедес Люис Хамилтън, който завъртя най-бързата си обиколка за 1:16, 699 минути. Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с Рено ще стартира утре от четвърта позиция, след като днес записа резултат от 1:16,840 минути.

Нататък челната десетка за утрешната стартова решетка се допълва от следните пилоти: Трули, Ковалайнен, Кубица, Уебър, Култард и Глок. По време на първата част от квалификацията най-бързи бяха пилотите на Ферари бразилецът Фелипе Маса и финландецът Кими Райконен, следвани от Ярно Трули с Тойота. За втората част не успяха да се класират следните пилоти: Накаджима, Бътън, Баричело, Фисикела и Сутил.

Те ще заемат местата от 15 до 20 на стартовата решетка за утрешното състезание. Във втората част от тренировката отново пилотите на Скудерията бяха над всички, като бразилецът Маса отново даде най-добро време, а съотборникът му и световен шампион Райконен остана втори.

След тях до 10-о място, даващо право да се кара и в решителната последна трета част с времетраене от 10 минути, се наредиха следните пилоти: Хамилтън, Трули, Алонсо, Уебър, Глок, Ковалайнен, Култард и Кубица. Място в заключителната фаза не намериха Пикет, Хайдфелд, Фетел, Бурде и Розберг.