България със сигурно място в Шампионската лига
България със сигурно място в Шампионската лига / netinfo

В Шампионската лига ще има само частични промени, които до голяма степен облагодетелстват България. След срещата между влиятелния стратегически съвет в европейската футболна централа УЕФА и Мишел Платини стана ясно, че още шест страни ще имат директен участник в Шампионската лига.

 

До този момент в груповата фаза на комерсиалния футболен турнир влизаха само 15 страни с най-висок коефиент, но сега бройката се увеличава до 21.

 

Това означава, че българският шампион ще има право да участва директно в Шампионската лига, ако запазим място в първите 21 страни. България е на 15-то място за момента. Промяната се отнася за сезон 2009-2010.

 

В същото време промяната облагодетелства и отборите от Премиършип, тъй като след поромените първите три отбора в крайното класиране ще влизат директно за групите на Шампионската лига.

 

Тези решения ще бъдат гласувани на 1-и декември в швейцарския град Люцерн.

Влиятелният стратегически съвет в европейската футболна централа УЕФА се противопостави на плановете на президента на организацията Мишел Платини да осигури места в Шампионската лига за носители на купи от националните първенства.

Според източници, запознати с преговорите и желаещи да останат не назовани, съветът се е споразумял днес да не препоръча на изпълнителния комитет на УЕФА предложението за носителите на купи. Стратегическият съвет обаче се е съгласил по принцип с желанието на Платини за по-широк кръг отбори от различни държави, които да се включат в турнира в бъдеще.

Стратегическата комисия, която включва четирима вицепрезиденти на УЕФА и по четирима представители на клубовете, националните първенства и играчите от континента, проведе днес тричасова среща с Платини.