БФС И МВР срещу футболното хулиганство
БФС И МВР срещу футболното хулиганство / netinfo

Българския футболен съюз и Министерството на вътрешните работи обсъдиха на среща ескалацията на футболното хулиганство по българските стадиони.

Президентът на БФС Борислав Михайлов, зам.министъра на вътрешните работи Камен Пенков, председателя на ДАМС Весела Лечева, президента на ПФЛ Валентин Михов, ген.Васил Василев, представители на ДНП, както и представители на някои футболни клубове, участници в "А" група излязоха с декларация срещу хулиганството по стадионите. 

<!--Citat-->

1. Активизиране дейността на ръководствата на футболните клубове по отношение възпитателната работа сред техните привърженици, с оглед превенция и недопускане на противоправни прояви.

2. Осъществяване целенасочена дейност от страна на органите на МВР за недопускане и разкриване извършителите на правонарушенията, свързани с провеждането на футболни срещи.

3. Подобряване на инженерно-техническото състояние на спортните съоръжения, с оглед съобразяване с европейските стандарти и практики, включително наличието на съвременни технически средства за видеонаблюдение и видеозапис, и наличие на обучени кадри, за обслужване на тези средства.

4. Предложение за промяна на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия в насока организация на обучение на лицата, подпомагащи отговорника по сигурността по опазване на обществения ред, по реда на Закона за частната охранителна дейност, легализация използването на фотоснимки за доказателствено средство в рамките на Закона опазване на обществения ред и т.н

5. Използване възможностите на средствата за масово осведомяване, за създаване обществена нетърпимост към извършителите на правонарушения по време на футболни срещи.

6. Съдействие от страна на футболните клубове и фен-клубовете за подаване на МВР на своевременна информация за организирани пътувания на техни привърженици в страната и в чужбина. Това е необходимо за предприемане на мерки за недопускане на инциденти и осигуряване безопасността на привържениците, както и за информиране на чуждестранните власти, съгласно документи на Съвета на Европа.

7. Клубовете на привържениците се призовават да изготвят морално-етични кодекси в духа на феърплея и да задължават членовете си да го спазват.

8. Задължават се футболните клубове да продават за всеки мач билети според нормативните уредби , като на всеки талон бъдат фиксирани дата, час, точно място и съответната футболна среща. Това е начин да се намали безконтролния достъп до стадионите, но то може да се осъществи единствено със съдействието на МВР. /БГНЕС/