Александра Жекова сменя сноуборда с яхта на Kaliakria Cup 2012
Александра Жекова сменя сноуборда с яхта на Kaliakria Cup 2012 / БГНЕС

Звездата на световния сноуборд Александра Жекова ще смени дъската и състезанията по белите писти с ветроходна яхта и надпревара с вятъра и морските вълни. Тя ще се включи в единствения изцяло дамски екипаж на Лодката на Домейн Бойар Lady Kaliakria по време на петото юбилейно издание на черноморската регата Kaliakria Cup между 31 май и 3 юни.

Освен Жекова на борда на Лодката на Домейн Бойар Lady Kaliakria ще се състезават шкиперът Гергана Георгиева, която е неколкократен републикански шампион в различни ветроходни класове, спечелилата квота за олимпиадата в Пекин Пепа Мавродиева, опитни състезатели като Мария Александрова, Йорданка Минкова, Милена Цветкова, Теодора Василева, Искра Йовкова и някои от най-красивите модели на България. Миналата година яхтата отново беше единствената с изцяло дамски екипаж и се класира на престижното шесто място в своя клас IRC Cruisers.

По традиция Kaliakria Cup 2012 ще се проведе в три състезателни дни. На 1 юни е морският рейс от Балчишкия залив до комплекс Kaliakria Resort и обратно, на 2 юни ще се проведе дълга морска гонка Балчик - Kaliakria Resort - Нос Калиакра - Балчик, а за 3 юни са планирани къси гонки тип “банан”. Надпревара ще бъде в четири класа: Клас „А” – Ветроходни яхти „IRC-1”, Клас „В” – Ветроходни яхти „IRC-2”, Клас „С” – Рали – свободен и клас „Conrad 25R”.

Регатата ще се ръководи от Състезателните правила по ветроходство 2009-2012 г. (СПВ), от Наредбата на БФВ за провеждане на националните първенства и регати по ветроходство, от Класните правила за национален клас Конрад 25P (K25R) и от състезателните инструкции.

През 2011 г. победител в най-атрактивния подклас на Kaliakria Cup – „IRC 1“ (Racers) стана яхта Xtrema от клуб „Георги Георгиев – Порт Варна“, които повториха успеха си от 2009 г., а титлата при подклас „IRC 2“ (Cruisers) бе за Nord. Победител при лодките Conrad 25R бе Арнеб от морски клуб „Черно море – Бургас, а свободният клас Рали бе спечелен от екипажа на Кастор от Яхт клуб Варна.

Kaliakria Cup 2012 се организира от морски клуб “Балчик” и ваканционен комплекс Kaliakria Resort. Регатата носи името на комплекса, една от най-хитовите дестинации по Северното Черноморие. Kaliakria Cup 2012 се провежда с партньорството на Домейн Бойар.