/ БТА
Изборният ден в област Шумен започна нормално във всички избирателни секции, съобщиха на БТА от Районната избирателна комисия /РИК/.

Правото си на вот в Шуменско днес ще могат да упражнят около 185 000 жители на областта в 301 избирателни секции. За две от тях - в Нови пазар и в с. Звегор, е взето решение вчера, там да се гласува с хартиени бюлетини поради проблем с машината. Ще има и 13 подвижни секции в девет от десетте общини на областта, без Нови пазар. Машинно ще може да се гласува в 251 от тях. В община Шумен ще има и една подвижна секция, в които правото си на вот могат да упражнят болни с коронавирус или поставени под карантина.

Разкрити са и шест секции в лечебни заведения и в ареста, уточниха от РИК.

Изборният ден в Шуменска област започна в спокойна обстановка. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на всички избирателни комисии. Охраната на изборните помещения през изминалото денонощие е протекла нормално, без инциденти. До момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Повече от 320 служители на ОД на МВР в Шумен ще осигуряват охраната на избирателните секции и материали, обществения ред и сигурността по време на изборния ден в областта. Служители на сектора "Български документи за самоличност" към Областната дирекция на полицията ще оказват съдействие на български граждани, които искат да гласуват, но са загубили или повредили личните си документи, или документите им са с изтекъл срок или откраднати. Тези хора ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което ще им позволи единствено да упражнят правото си на глас, допълват от пресцентъра на полицията.

Членове на РИК ще дадат пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен в 15.30 часа, на която ще бъде предоставена информация за протичането на изборния ден в областта и за постъпили до комисията сигнали и жалби за изборни нарушения. Пресконференцията ще се излъчва на живо на сайта на Агенцията.