/ Istock
В днешно време съществуват много начини да превърнете дома си в отличителен и едновременно с това удобен. Сред най-основните начини да го постигнете, е като приложите определен стил в интериорния дизайн. Има множество модни тенденции, които да следвате, но сред най-популярните и прилагани през последните години, е именно индустриалният стил. С какво се характеризира и как да го постигнете?

Какво представлява индустриалният стил?

Това е популярен стил от интериорния дизайн, който се използва за декорация на къщи и апартаменти. Този тип обзавеждане е модерно, а в основата му стоят старите фабрики и помещения, които се въплъщават под формата на мебели, съчетават характерни цветове и носят препратка към миналия век. 

Смята се, че възникването на този стил датира през 60-те години на 20-и век. Глобалното му популяризиране се наблюдава от началото на 21-и век, като тенденцията показва, че ежегодно потребителският интерес расте. Именно поради тази причина, ще срещнете подходящо обзавеждане и аксесоари във всеки реномиран физически и онлайн мебелен магазин, където да откриете своите най-нови придобивки.

Най-характерното за този стил са високите тавани, обширните помещения и френските прозорци. Но възможно ли е да се постигне това усещане и в стаи, които са по-ниски и с не чак толкова голяма квадратура, за да се наричат просторни?

Идеи за обзавеждане в индустриален стил

Съществуват няколко основни начина да преобразите дома си в индустриален стил:

1. Подбор на цветовете

За да потопите избраното от вас помещение в усещането за индустриален стил, трябва да изберете правилните цветове, които да ви помогнат да го постигнете. Най-използваните и ефектните такива, са керемидените тонове, както и различни неутрални цветове – графитено сиво, черно, тъмносиво, дървесно. Заложете на графитът, който е винаги на мода, дори в съвременните модни тенденции. Той се приема за универсален цвят в интериорния дизайн.

2. Специфични стени с тухлени мотиви

Сред най-характерните особености, с които бихте могли да постигнете индустриален интериорен дизайн у дома си, е използването на оголени тухлени стени, които да бъдат акцент. Те могат да бъдат в средата на помещението, в близост до по-големи конструкции, както и под формата на колони. Тухленият материал създава асоциация за стара фабрика или индустриална сграда. Именно това решение носи усещане за домашен уют.

3. Видни инсталации

Откритите тръби също носят усещане за стара и изоставена фабрика. Освен тях, вентилации и кабели на видно място, също са често срещани в помещения, чийто дизайн е индустриален. Ако стаята, която аранжирате е малка, то тънки и деликатни тръби биха се вписали отлично в интериора, докато при по-големите помещения, респективно и инсталацията е по-видна и масивна. 

4. Френски прозорци

Характерно за тези прозорци, е че тяхната големина е от подовата настилка до тавана. Големината им създава усещане за просторност, височина на помещението и правят препратка към 60-те и 70-те години на 20-и век, когато жилищните сгради и търговски обекти са проектирани да бъдат с големи прозорци. Най-автентично е те да бъдат изработени от дървена или желязна дограма.

5. Мебели

Именно обзавеждането е най-важно за постигането на индустриален интериорен дизайн в домашни условия. Мебелите трябва да бъдат подбрани внимателни, за да пасват помежду си и да създадат желаната обстановка. Като един от най-характерните компоненти, се откроява диванът. Най-често е кожен и дълъг, заемащ голяма част от помещението, докато останалите елементи са по-минималистични. Кадифената облицовка на меката мебел също създава желаната идея. Модулите, принадлежащи към този дизайн, могат да бъдат както чисто нови, така реновирани или с видно остарял външен вид. Те могат да бъдат от желязо, метал, дърво, кожа или елементи от камък. Характерно за тях е, че са необработени или имат вид на такива.

Отличителна мебел за всекидневната стая, е креслото. То следва да бъде с тънки крака и да притежава височина. Повърхността му може да бъде кожена или кадифена.

Подборът и позиционирането на мебелите цели оптимизиране на пространството и създаване на усещане за по-голямо помещение. Ако изберете тъмни мебели, то стените и таванът трябва да бъдат по-светли, за да създават оптическа илюзия, че помещението е голямо.

Друга характерна част от обзавеждането, са мебелите за съхранение на вещи. Тук, за разлика от повечето други модерни дизайни, при които вещите ви остават скрити, се цели тяхната показност. Модерни са стелажи и етажерки с големи размери, които са с открити рафтове и разпределения.

В кухнята мебелите са раздалечени, а кухненският бокс е поставен централно, като островно пространство.

6. Специални осветителни тела

Освен мебелите, трябва да подберете правилно и лампите. Тъй като таваните са високи, такива са и осветителни тела, спускащи се от тях. Те са най-често метални или железни, но могат да бъдат и медни. Самите осветителни тела са масивни и се набиват на очи. 

7. Използване на специални материали

За да бъде автентична обстановката, е препоръчително да използвате естествени материали, характерни за това време и въплътени в старите фабрики и производствени сгради. Най-приложимите и до днес са: метал, желязо, мед, дърво. Стъклените детайли също са характерни допълнения, които могат да се въплътят не само в прозорците, но и повърхността на масите, кухненския плот. Така се създава впечатление, че домът е по-просторен и светъл.

8. Аксесоари

Можете да използвате за декор оригинали или копия на картини от известни артисти, които отново да бъдат в тази гама – керемидено, кафяво, сиво, черно. Можете да използвате килими в тези нюанси, които да съчетаете и с друг детайл от помещението.

9. Не целете перфекционизъм

Именно дребните несъвършенства правят тази тенденция, мебелите и всеки елемент от помещението специални. Оставете стените неизмазани, не лакирайте дървените компоненти, имащи остарял вид. Не се старайте всичко да изглежда перфектно и съвършено, защото индустриалният стил имитира именно тези сгради, в които интериорът е бил семпъл – фабриките. Ако разполагате с кожени мебели, чиято повърхност изглежда износена, ще ги впишете отлично в обстановката, която създавате.