Пъстрият парламент е шанс политиците да потърсят съгласие, смята Кольо Колев
Пъстрият парламент е шанс политиците да потърсят съгласие, смята Кольо Колев / снимка: БГНЕС
Пъстрият парламент е шанс политиците да потърсят съгласие, смята Кольо Колев
75360
Пъстрият парламент е шанс политиците да потърсят съгласие, смята Кольо Колев
  • Пъстрият парламент е шанс политиците да потърсят съгласие, смята Кольо Колев

Пъстрият парламент, който очертаха изборите, дава шанс за промяна в начина на правене на политика в България - не само като форма на противопоставяне, но като форма на диалог и търсене на съгласие. Тезата е на социолога Кольо Колев.

В ефира на Дарик той коментира, че въпреки наказателния вот, който са показали българите, се очертава ясно и желанието за промяна.

Кольо Колев смята, че с днешна дата вероятността за формиране на по-стабилна управленска коалиция в парламент с осем партии е 50 на 50.

"Несъмнено има наказателен вот, несъмнено хората искат промяна и малко или много гласуваха за промяна. Това е причината, поради която имаме толкова пъстър парламент - защото хората са привидели промяната на различни места; да променим не само персонално и партиите, а и начина на правене на политика. И честно казано, мен ме радва този парламент, макар и фрагментиран, пъстър, но точно тук ще проличи доколко всички тези политически формации са в състояние да изведат страната от политическата криза, да пристъпят егото си, да го смачкат малко, да влязат в диалог", каза Колев.

На въпрос какви варианти вижда пред ГЕРБ, социологът изрази мнение, че "положението им е много тежко". "Те ще трябва да се опитат да направят максимално широка коалиция. Може да се стигне и до правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС, но това ще бъде малко или много правителство на конци. Някъде чух, че това ще бъде възстановяване на властта на Делян Пеевски. Доста сполучливо сравнение. Това ще бъде нещо доста нетрайно", каза Колев.

Според него 50:50 е вероятността да се получи един сравнително стабилен субект, който поне с хоризонт година-две напред да не ни кара да мислим за нови избори. "Надявам се, че именно това ще бъде формулата, която ще бъде намерена - да се мисли на нещо, макар и временно, но което да преведе страната през политическата криза примерно за година - година и половина", каза социологът.