/ Константин Вълков
Можете да видите фотографиите само до неделя, 17 март, в галерия "Оборище 5"
Екипът на Дарик радио представи в галерияОборище 5” черно-бели портрети, заснети на класически филмов апарат, които представят значими гости на радиото. Фотографиите са 26 на брой и по този нетрадиционен начин медията отбелязва 26 години от своето създаване.

Фотографиите са направени в студиото на Дарик, на един и същи стол, от Константин Вълков, програмен директор на радиото. Куратор на изложбата е Мариета Ценова.

Димитър Бербатов
Димитър Бербатов Константин Вълков

Българското национално Дарик радио навърши 26 години през януари. Стартирало излъчване на 21 януари 1993 година, радиото е свидетел на случващото се в страната през последния четвърт век. Изложбата е наречена “гоСТОЛюбив” - като символ на стола, на който гостите на радиото сядат всеки път, за да чуят слушателите гласа им. Като символ на това, че гостите на радиото винаги са добре дошли в студиото, независимо от гледната им точка, от позицията, която защитават.

Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска Константин Вълков

“Столът на Дарик е гостоприемен и удобен, предразполагащ и приятелски настройващ. Той е в услуга на всички жанровете в говоренето – интервюта, монолози, дебати, разкази, послания, призиви, декларации, манифести…,” казва кураторът Мариета Ценова.

Н.В. Симеон II
Н.В. Симеон II Константин Вълков

Черно-белите портретни фотографии от поредицата “гоСТОЛюбив” създават паралелна визуална история на радиото. За фотографиите е намерена проста формула, която дипломатично се повтаря - един стол, една камера и възможността да се надгради анонимността на гласа с документален портрет.

Мариус Куркински
Мариус Куркински Константин Вълков

Всички фотографии са заснети на филм с аналогова камера, в периода от 22 декември 2018 до 25 февруари 2019 година. Уникалните 26 нови портрети на Н.В. Симеон II, Цветана Манева, Мариус Куркински, Райна Кабаиванска, Димитър Бербатов и още 21 именити българи можете да видите до 17 март в галерия “Оборище 5”.

Теодора Духовникова
Теодора Духовникова Константин Вълков