Висшистите у нас се увеличават
Висшистите у нас се увеличават / Dariknews.bg, архив

Делът на хората с висше образование в България на възраст между 30 и 34 години нараства устойчиво през последните две години.

През 2014 г. той достига 30, 9 процента и е на път да достигне националната цел от стратегията „Европа 2020" - от 36 процента. Делът на жените чувствително превишава този на мъжете, като през 2014 г. е 39 процента спрямо 23, 4 процента за мъжете. Данни са посочени в мониторинговия доклад за образованието и обучението за 2015 г. в България на Европейската комисия.

Според данни от рейтинговата система на висшите училища в България, използвани в доклада, около половината от всички студенти учат в шест от общо 52 професионални области. Те са икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм.

През 2014 г. процентът на заетост на завършилите висше образование е намалял до 74,5 процента и е далеч под средния за 28-те страни от ЕС - от 80,5 процента. България е сред държавите в ЕС с най-висок процент на хората между 20 и 34 години, завършили висше образование и заемащи работни места, които традиционно не изискват такава степен на квалификация.

Почти половината българи в трудоспособна възраст не работят

Като проблем в българското образование, Флорин Попа се открои и липсата на преквалификации за възрастни.

източник: БТА