Вампирско погребение и на Перперикон разкри Николай Овчаров
Вампирско погребение и на Перперикон разкри Николай Овчаров / снимка: DarikNews.bg

На второ по рода си вампирско погребение от 13 век се натъкна екипът на проф. Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. По думите му то е близнак на вампирското погребение от миналото лято, разкрито при разкопки край Созопол.

Единствено при тези две погребения се натъкваме на погребален обичай против вампирясване, при който се нарушава целостта на тялото на мъртвеца с железен предмет, подчерта Овчаров. В случая става дума за забит лемеж /желязната облицовка на дървеното рало/ в раменната част на тялото, при което е счупена ключицата, а челюстта - разтворена, уточни археологът.

Според Овчаров този нов случай на вампирско погребение говори вече за някаква традиция, при която езически суеверия по някакъв начин са се запазили в християнството.

В други два гроба на некропола на Перперикон проф. Овчаров се е натъкнал на друг езически обичай в християнско погребение. Става дума за обичая Харонов обол - поставянето на бронзови монети в гроба - съответно две и три при двете погребения. Монетките са сложени на кръста, в някаква малка торбичка. „Те ни дават възможност да датираме погребенията във втората половина на 13 век, а тази традиция се запазва чак до 16-17 век", каза проф. Овчаров.

Според него подобна находка е характерна за погребалните обичаи в Източните Родопи, защото тук са откривани доста необичайни погребения от християнския период. Археологът припомни разкритите регистрирани случаи при разкопките на некрополите край момчилградските села Седларе и Мишевско, къде са били регистрирани също обичаи против вампирясване.

По думите на археолога тези обичаи са извършвани от най-близките хора до починалия и до днес. „Става дума за периода до 40-я ден, в който мъртвецът трябва да бъде предпазен от вампирясване. Някои от тях и днес се изпълняват - да бъде изложен в светла стая, да не се прескачат от животни и т.н. - все неща водещи до вампирясване според народните вярвания", каза Николай Овчаров.

Други новини от Кърджали