В Свищов се проведе митинг  под надслов Помним Чернобил - не на АЕЦ Белене
В Свищов се проведе митинг под надслов Помним Чернобил - не на АЕЦ Белене / netinfo

С митинг под надслов "Помним Чернобил - не на АЕЦ "Белене" жители на Свищов тази вечер отбелязаха годишнината от катастрофата в атомната електроцентрала в украинския град Чернобил.

Паметта на жертвите от инцидента бе почетена с едноминутно мълчание от няколко стотин граждани, събрани пред сградата на общината.

Пред участниците в митинга председателят на Общинския съвет доц. Андрей Захариев заяви, че 21 години след трагедията в Чернобил жителите на Свищов и общината са застрашени от бъдещото строителство на Втората атомна електроцентрала и възможността в района да бъде изградено хранилище за радиоактивни отпадъци.

Със свое решение Общинският съвет зае категорична позиция против тези намерения и сезира Главния прокурор и Омбудсмана на републиката за извършените нарушения по проекта "Белене", каза доц. Захариев.

Според него заради тази своя позиция общинските съветници вече не са само страна по въпроса, но и обект на нападки от своите опоненти.

Притеснява ни фактът, че докладът за въздействие на обекта върху околната среда е направен без необходимите сондажни проучвания за сеизмичността на терена в района на Белене, Свищов и съседната румънска област Телеорман. Затова настояваме пред институциите да дадат ясен отговор за законосъобразността, целесъобразността и процедурната издържаност на проекта АЕЦ "Белене", заяви председателят на Общинския съвет в Свищов.