В Пловдив се открива фестивалът Златната ракла
В Пловдив се открива фестивалът Златната ракла / netinfo

В Пловдив откриват 31-я Международен телевизионен фестивал "Златната ракла". На церемонията по откриването ще присъства председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Тази година домакин на форума е Пловдивският панаир. Фестивалът ще се проведе в залите на Конгресния център. Продукциите са разпределени в три раздела - телевизионни филми за възрастни, продукции за деца и документално кино. До събота зрителите могат да видят над 70 продукции от 24 страни.

Осем от филмите са български, само един от тях – за родопското село Гела, е пловдивски. За пръв път тази година участва френската телевизия ТF1. От 16.30 ч днес ще бъде прожектиран френският филм "Разделението" на режисьора Франсоа Анс, след което ще има среща с екипа, реализирал продукцията. Вечерта ще бъде открита и Панорама на съвременното руско кино.

Наградите "Златна ракла", по една във всеки раздел, ще бъдат връчени при закриването на фестивала в събота. По традиция ще има награда и на детското жури. Призовете ще бъдат връчени от италианските телевизионни звезди Самуела Сардо и Валтер Нудо, популярни като медицинската сестра Джулия Донати и д-р Коради от сериала "Отдаденост". Звездната двойка, която наскоро обяви годежа си, ще остане в България само 24 часа. /БГНЕС/