Ученици от Кърджали с коледно послание на 41 езика
Ученици от Кърджали с коледно послание на 41 езика / снимка: DarikNews.bg, архив

Коледно послание на 41 езика, сред които индийски, персийски, арабски, корейски, турски, албански, виетнамски, японски, отправиха към своите връстници по света 60-те деца от Неделното училище към средновековния християнски храм „Свети Йоан Предтеча" в Кърджали.

Това вече стана традиция и инициативата се провежда за втора поредна година.

Посланието гласи: „Скъпи деца по света, и ние сме малки, също като вас, и няма с какво да ви дарим, освен с нашите чисти сърца и с любовта, с която Христос ни дари. Честито Рождество Христово!".

Тези думи са част от 8-минутен филм, в който децата със стихотворения и песни разказват за раждането на Сина Божи Исус Христос в обстановката на средновековния храм на фона на църковни песнопения и звъна на църковните камбани.

Зад направата на филма стоят духовният водач и архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия отец Николай Величков, който е и енорийски свещеник към храма „Свети Йоан Предтеча", режисьорът Гълъб Бочуков и операторите Тунджер Али и Николай Дечевски.

Филмът с посланието на децата от Кърджали е изработен с благословията на пловдивския митрополит Николай. С него е свързана и още една проява по Коледа. Той е дарил малки икони за децата от Неделното училище, които ще им бъдат раздадени по време на службата на Рождество Христово.

И още една дълго чакана придобивка очаква децата от неделното училище в началото на 2014 година.

„Надяваме се по Ивановден да влезем в новата сграда на Неделното училище, което бе изградено по проект „Красива България", а дотогава очакваме да бъде подписан и Акт 16 на сградата", каза отец Николай Величков.

Църквата "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали е една от най-древните в България, просъществувала от ІХ до ХІV век. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид.

Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златотъкани одежди на епископ. В храма са запазени ценни стенописи.

На 24 юни 2009 г. след тържественото богослужение тогавашният министър на културата връчва на Пловдивския митрополит Николай договора, с който правителството дава безвъзмездно храма за вечни времена на Българската православна църква. С този акт храмът „Св. Йоан Предчета" става действащ.