Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО
Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО / снимка: БГНЕС
Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО
81290
Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО
  • Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО

Очаква се Националният събор на българското народно творчество в Копривщица да бъде вписан като световно културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО, стана ясно от думите на кмета на община Копривщица Генчо Герданов.

Юбилейното издание на събора ще премине под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

От 7 до 9 август в местността „Войводенец” ще се проведе 11-о по ред издание, което ще събере професионални и аматьорски състави, певци, танцьори, разказвачи и майстори на българския фолклор.

На седем сцени в Копривщица ще бъде показано изключителното богатство на нашето фолклорно наследство. На събора се очаква да се изявят повече от 18 000 участници от цялата страна и чужбина, а посетителите за трите дни да надхвърлят 400 000.

Очакват 300 000 гости на Националния събор в Копривщица

Първото издание на събора е през 1965 г. и тази година се чества 50-годишен юбилей, припомни кметът на града Генчо Герданов. „Няколко години вече се борим Националният ни събор да влезе в нематериалното богатство на ЮНЕСКО. Дай Боже да се случи тази година. Мисля, че отговаряме на всички изисквания, затова е направена и улица на занаятите”, посочи той. 

За участниците ще бъде осигурен транспорт от палатковия лагер до поляните със сцените. Всеки посетител на събора ще трябва да заплати вход от 5 лева. „Организацията е сериозна. Тези 5 лева ще бъдат вложени само и единствено за инфраструктура на Копривщица, която е символ на българската архитектура”, уточни Герданов.

Кметът призова по възможност всички посетители да дойдат на събора с народна носия, за да се потопят в автентичната атмосфера. Той призова през тези три дни участниците да забравят за чалгата и мобилните телефони.