/ Thinkstock/Getty Images
Стресът разболява и почти всички болести са от нерви, казват хората. Вярно или не, ние не се наемаме да кажем. Но, при всички положения опънатите нерви не са добре за никого. Как стресът влияе върху здравето на зъбите? Андрей Опарин, ортодонт от международна класа, отговори на този въпрос на Passion.ru.

Учени: Маите залепвали скъпоценни камъни по зъбите не само за красота

Стоматологът обясни, че човешкият мозък е устроен така, че при стрес предава нервни импулси на мускулите и те започват да работят активно. Резултатът е хипертония. В стоматологията най-често този процес засяга дъвкателните мускули. Всички мускули, които са отговорни за движението на челюстите ни, с хипертонус продължават да работят активно не само през деня, но и през нощта, когато пациентът спи.

„Мускулният хипертонус през нощта води до неволно стискане на зъби и бруксизъм, защото всички защитни механизми – т. нар. проприорецептори, които ни пречат да стискаме зъби твърде много – не са толкова активни през нощта. Ето защо пациентът в съня може дори да счупи емайла на зъба поради тежък бруксизъм. Както и в следствие на това зъбите да се изтрият. Най-често стоматолозите се сблъскваме именно с такива случаи “, обясни Опарин.

Износване се получава и в темпоромандибуларните стави, допълни ортодонтът.  В резултат на това възниква дисфункция - появяват се щракания, ставите не работят правилно или се задръстват, ексудират се хрущялни структури и ставни капсули, които постоянно поемат тези въздействия и натоварвания.

Стоматолог препоръчва целувки за здрави зъби

„Хипертоничният мускул, който възниква поради постоянен хроничен стрес, може да причини симптоми на болка. Пациентът започва да се оплаква от различни видове болка в слепоочията и тилната област“, обобщи лекарят.