Специалисти съветват как да се пазим от слънцето
Специалисти съветват как да се пазим от слънцето / netinfo
Типът рак на кожата „меланом” е рядко срещано заболяване в сравнение с другите видове рак, но смъртността при него е много висока. Това каза д-р Иван Ботев, главен асистент в Университетската клиника по дерматология и венерология. По думите му, фаталният изход от това заболяване се дължи на напредналия стадий, в който обикновено се диагностицира, а не на премахването на бенка, каквото е масовото мнение. Начинът за предпазване, е профилактика и редовна фотозащита на кожата.

Фотозащитата е най-важна при децата, защото изгарянията на кожата в детска възраст увеличават риска от поява на „меланом” в по-късна възраст. Това каза доц. Жана Казанджиева от Университетската клиника по кожни и венерически болести към Александровска болница. Тя допълни, че другата основна рискова група са възрастните хора, защото те отделят най-малко средства за фотосоларни защитни продукти.

По думите на Казанджиева, за да бъде ефективна фотозащитата, трябва да се следва златното правило и да се маже: „15 минути преди излизане на слънце и на всеки два часа. Що се касае изобщо за фотозащитата е редно тя да бъде купена от аптека, трябва тя да има два много важни маркера: първият това за UVB-защита, вторият – за UVA-защитата”.

Защитата от UVB-лъчите се осигурява от т.нар. слънцезащитен фактор, като най-силният е 50+. Още по-важна е защитата от UVA-лъчите, тъй като те предизвикват по-големи увреждания, категорична беше доц. Казанджиева. Сред рисковите фактори за „меланом” е светлата кожа и честото ползване на солариум. Предпазването е като не се допуска изгаряне на слънце и като се наблюдават бенките, а ако има промяна, да се търси съвет от специалист.