София и Югозапада заедно за приза Европейска столица на културата
София и Югозапада заедно за приза Европейска столица на културата / снимка: DarikNews.bg, Дарик Перник

Кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Росица Янакиева, градоначалниците на Кюстендил - Петър Паунов и на Благоевград - д-р Атанас Камбитов подписаха Меморандум за съвместна работа и подготовка на кандидатурата „Европейска столица на културата 2019 година". Подписването на документа днес стана в новооткрития Информационен център за кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата, който се помещава в реставрирана общинска сграда в столицата на улица „Париж" 5, която е паметник на културата.

Изложбената площ, определена за Перник, представи на посетителите изработването на сурвакарските маски, като препратка към една от културните емблеми на града - Международният маскараден фестивал „Сурва". Традицията в Пернишко очаква и своето признание от ЮНЕСКО като нематериално световно културно наследство, отбеляза кметът Росица Янакиева. На пернишкия щанд бе показана със снимки и по-новата културна марка на града - рок фестивалът „Китариада", възраждащ започната традиция през 1967 година, когато се е провел първият в страната фестивал на рок музикантите. Перник бе представен още с макет на крепостния хълм на Кракра, с видео презентация, с рекламни брошури и издания за града, за музеите и с антология на пернишките поети.

Певици от ансамбъл „Пирин" въведоха гостите в духовния колорит на Благоевград.

Кюстендилският художник Евгени Серафимов, представен като наследника на Владимир Димитров - Майстора, показа на място как вдъхновението се превръща в багри и фигури на платното.

Настоящото сътрудничество е добра възможност, както да станем през 2019-та година Европейска столица на културата, но и разрешим редица проблеми на гражданите от четирите области, каза пернишкият градоначалник Росица Янакиева. Безусловно има какво да покажем на света и безусловно това обединение в общата кауза е фаворит в надпреварата с останалите кандидатури, допълни Янакиева.

Това е шанс за стимулиране на творчеството, за развитието на културна инфраструктура, за по-динамичен културен живот и стимулиране на туризма, което ще доведе до икономически ефект и заетост, отбеляза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Това е паметен момент, показващ истинска душевна човешка близост. Два милиона сърца в София и Югозападна България се обединяват в общата кауза, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Подписваме граждански проект, който надхвърля границите на мандатите ни, но ние имаме с какво да се гордеем и настоящата ни обща мисия е да го покажем, допълни домакинът на церемонията кметът на столицата Йорданка Фандъкова.