Социалната поносимост да определя местните данъци иска омбудсманът
Социалната поносимост да определя местните данъци иска омбудсманът / netinfo
Размерът на местните данъци и такси, както и на цените на административните услуги да се определят след ясна оценка за социалната им поносимост. Това е една от препоръките на националния омбудсман Гиньо Ганев за добро управление на местната власт.

Заедно с екипа си той е изготвил препоръки в тази насока, които ще се изпратят до всички партии и администрации.

Гиньо Ганев акцентира върху необходимостта от децентрализация на управлението на местната власт. В тази насока той смята, че много от общините все още не са готови за този процес, въпреки правителствената Стратегия за децентрализация до 2015 година, която според него е просто документ, без реално да се прилага. Все повече граждани трябва да се привлекат към управлението на местно ниво, категоричен е Ганев.

Главният му секретар Борислав Цеков подчерта, че е необходима публичност при изготвяне на общинските бюджети и че са нужни публични регистри за всички проекти в общините и те да се контролират как се реализират и използват средствата за тях. Според Цеков най-голям корупционен риск има там, където се разпределят финансови средства, като посочи, че общините са един от такива центрове.

Асен Дюлгеров от Агенцията за устойчиво развитие и евроинтеграция посочи, че доброто управление е дължимо на гражданите и в същото време е тяхно право да изискват повече от местната власт.