СИБАНК дари модерен апарат на Университетската детска болница в София
СИБАНК дари модерен апарат на Университетската детска болница в София / снимка: БГНЕС
Столична болница се сдоби с апарат за безкръвно тестване и следене на показателите на детския организъм
32536
Столична болница се сдоби с апарат за безкръвно тестване и следене на показателите на детския организъм
  • Столична болница се сдоби с апарат за безкръвно тестване и следене на показателите на детския организъм

Днес за първи път в Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската детска болница в София беше използван съвременен монитор за безкръвно следене на основните жизнени параметри на тежко болни деца. Уредът е дарение от СИБАНК и ще помогне за по-безболезненото и качествено лечение в клиниката, през която годишно преминават около 500 деца със сериозни заболявания.

Мониторът позволява да се получи цялостна картина за състоянието на пациента само с поставяне на гривна на ръката и спестява на децата болката и стреса от безкрайните убождания с игли. Този уред е част от кабинет за пункционна бъбречна биопсия при малки деца, обяснява завеждащият на клиниката доц. Анелия Боева: „Помага много на клиниката, защото дава пет основни жизненоважни параметъра за организма - това са електрокардиограма, артериално налягане, пулсова честота, дихателна честота, температура и сатурация, наситеност на кислород в организма, като този параметър, ако нямаме монитор, се прави като се убожда детето и се взема кръв. Докато тук това е безкръвен начин, което спестява детско страдание. При нас има деца, които пристигат в спешни състояния, тежки състояния, със затруднено дишане, с високи стойности на артериално налягане, високи стойности на температурата, с фебрилен гърч понякога от високата температура, деца, които или имат много високо кръвно налягане, или е толкова ниско, че не може да се опипа пулс, артериално налягане. Приближаването на медицинско лице до такива деца, когато не са колаборативни и не разбират, води до там, че на практика ние не ги измерваме точно, тъй като те се вълнуват, мърдат, крещят. А по този начин, свързани с монитора, медицинско лице не е необходимо, може от далече просто да наблюдава тези параметри. А сатурацията на кислорода при всички деца, които имат дихателна недостатъчност, стойността на температурата, като че ли е нещо много семпло, но това не е точно така при деца, които са високо фебрилни, при които трябва да се установи началото на покачването на температурата и това много улеснява, тъй като ние не го притесняваме. След това с ЕКГ-то, например, остра бъбречна недостатъчност, по вида на електрокардиограмата се съди за някои електролитни нарушения".

Главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов: „Още като ми каза Даниела, че има такава възможност, че има измислена апаратура, с която да се спести боцкането на децата, се сетих как миналата година моята дъщеря, на 5 години, лежа в инфекциозно отделение във Варна по време на отпуската. Тя лежа на системи и й се правиха антибиотични вливания, най-болезнената и страшна част за малкото дете беше именно боцкането. Затова се радвам. А пък и ние големите имаме страх, включително хора на най-високо равнище си признават. Затова беше много добра идеята, която ни предложиха. Ние без никакво колебание се съгласихме да купим този апарат за безкръвно тестване и следене на показателите на организмите на децата, за да сме поне мъничко допринесли тук да няма плач и болката, която така или иначе тежи на тези деца, да бъде мъничко поне намалена".