С тържествена заря-проверка във Враца почетоха загиналите за свободата
С тържествена заря-проверка във Враца почетоха загиналите за свободата / снимка: DarikNews.bg, архив
С тържествена заря-проверка във Враца почетоха загиналите за свободата
72914
С тържествена заря-проверка във Враца почетоха загиналите за свободата
Президентът прие почетния строй на представителните роти
  • С тържествена заря-проверка във Враца почетоха загиналите за свободата
  • Президентът прие почетния строй на представителните роти

В навечерието на 2 юни се състоя митинг-заря с тържествена проверка на централния площад във Враца. По традиция с ритуала се почита подвига на Христо Ботев и паметта на падналите за свободата на отечеството.

На площад „Христо Ботев” във Враца президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните роти, между които студентски и ученически отряди. 

„Когато намерим своето място в семейството на европейските народи, ще бъдем горди с постигането на националния идеал, завещан от Ботев и Левски”, каза в словото си държавният ни глава.

„Не с изолация, а с интеграция можем да изградим мечтаното благоденствие и просперитет. Вярвам в незаменимата ролята на България в градивния процес за евроинтеграция и сътрудничество”, заяви той. 

Плевнелиев подчерта, че Ботев е от поколение, съзнавало, че физическата свобода на един народ не е достатъчна, много по-важни са духовната свобода и националното единство.

Сред участниците в тържествения митинг заря бяха президентът Георги Първанов (2000-2012), дипломати, стотици граждани, делегати от градове, побратимени с Враца - Вилньов льо Роа, Франкфурт на Одер и Серпухов.

Кулминацията на честванията е утре на връх Околчица - лобното място на поета Христо Ботев, където по традиция се събират поклонници от цялата страна в деня на неговата смърт.

Всенародното поклонение ще започне с възстановка на сражението на Ботевата чета във Врачанския балкан, представена от Национално дружество „Традиция”. Началото е 11.000 ч. Молебен за България ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство - Врачанския Митрополит Калиник. Ботево стихотворение ще изпълни актьорът Борислав Борисов.

Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на връх Околчица, а в параклиса на връх Околчица ще се отслужи „Трисагиум” - църковно служение за загиналите за свободата на България.

Още новини от Враца