/ iStock/Getty Images
Допълнителни дати за матурите след седми клас
102138
Допълнителни дати за матурите след седми клас
  • Допълнителни дати за матурите след седми клас
Да има допълнителни дати за изпитите след 7 клас за децата, които не са успели да се явят на тях поради заболяване или форсмажорни обстоятелства, предлагат родители в писмо до образователното министерство. Сега такива няма, те получават нула точки на пропуснатия изпит, което е дискриминационно спрямо тях, смятат авторите на писмото, защото ги лишава от възможността да бъдат приети в училището, съответстващо на знанията и интересите им.

Женя Милчева от Стара Загора е майка на седмокласник, на когото се наложило да пропусне изпита по български език и литература, защото се разболял от вирусен менингит и е бил в болница. Изписан е в деня преди изпита по математика. Въпреки риска за здравето си, той решава да се яви на него. Заради пропуснатия първи изпит обаче, балът не му достига да бъде приет в желаната гимназия.
 
"Ако се беше явил по български, със сигурност щеше да бъде приет в Търговска гимназия в Стара Загора. Защото той без да яви има 228 точки, а минималният бал за едната специалност там е 254. Обаче в случая, тъй като не му достига, успява по последното желание, което сме записали, да се класира за обикновена гимназия, където е само една паралелка", обяснява майката.

Ето в кои столични гимназии се влиза най-трудно тази година

Изпитите след 7 клас са за прием в гимназиите, затова на учениците трябва да се осигурят едни и същи условия, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и знанията трябва да бъдат оценявани върху един и същ изпитен материал. Според Цвета Маджарова обаче не е проблем да се подготвят два сходни теста, както се прави за тегленето на вариантите.

Няма дискриминация, според Таня Михайлова, защото неявяването на един от изпитите не ограничава правата на детето по отношение на продължаване на образованието. Да са по-внимателни и да се пазят повече в дните преди изпитите, призова още тя.

"Този изпит е една рутинна дейност за нашата система, аз лично като родител знам какво е. Буквално има дни преди изпита, в които човек се стяга и знае, че някои неща може, а други - не, защото трябва да се яви на изпит. Затова на този етап не мога кажа, че обмисляме такава дата", обясни Михайлова.