Ричард III донесе „Икар” на Стоян Радев, и Мая Новоселска с награда
Ричард III донесе „Икар” на Стоян Радев, и Мая Новоселска с награда / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Ричард III донесе „Икар” на Стоян Радев, и Мая Новоселска с награда
51826
Ричард III донесе „Икар” на Стоян Радев, и Мая Новоселска с награда
  • Ричард III донесе „Икар” на Стоян Радев, и Мая Новоселска с награда

Три награди "Икар" спечели постановката на Варненския театър "Ричард III". Отличията на Съюза на артистите бяха раздадени на церемония в Народния театър. Спектакълът на Пламен Марков получи статуетки за майсторско техническо осъществяване и музика, а актьорът Стоян Радев, който играе Ричард Глостър, взе "Икар" за главна мъжка роля.

Гергана Димитрова е името на най-добрия режисьор. Тя си заслужи наградата за независимата театрална продукция "Праехидно", като се пребори за нея със специалисти като Иван Добчев и Красимир Спасов. За най-добър спектакъл беше определен "Рицар на светия дух" на Маргарита Младенова, който се играе в Народния театър.

След като получи "Икар" за ролята си на Ричард III от сцената на Народния театър Стоян Радев обясни, защо не си е подготвил списък с хора, на които би искал да благодари. Часове преди церемонията журналистка му се обадила по телефона с въпроса как би коментирал предизвестената победа в неговата категория на колегата му Малин Кръстев. След несбъдналата се прогноза Радев се пошегува: "Сега се чудя, Малинко, дали да дойдеш да ти я дам, защото ако са пуснали информация в пресата, ще е тъпо. Но от друга страна, пък, ще ми е тъпо да ти я дам наградата, след като журито е решило на мен да я даде, за което благодаря. Ричард III е от ролите, които актьор не може да направи сам. Професор Пламен Марков, тази награда е колкото за мен, толкова и за вас. Ричард III е роля, която може да стане само с любовта на колегите ти. Благодаря на съпругата си и се извинявам на децата си. Причината е една и съща - обичам ги!".

За моноспектакъла си "Едно малко радио" Мая Новоселска спечели "Икар" за главна женска роля. При получаването на отличието актрисата сподели: "Бих искала да кажа, че тази награда е за всички артисти, в най-широкия смисъл на думата, които въпреки абсурдите и трудностите продължават".

Ричард III донесе Икар на Стоян Радев и Мая Новоселска с награда
netinfo

Искра Донова получи наградата за поддържаща женска роля за Джес в спектакъла "Любов и пари" на Младежкия театър, а Леонид Йовчев взе "Икар" за поддържаща мъжка роля за участието си "Ръкомахане в Спокан" в Народен театър "Иван Вазов".

Посмъртно, със специален "Икар" за чест и достойнство, беше отличен актьорът Велко Кънев. Наградата получи съпругата му Дора, която каза: "За моя съпруг театърът беше живот. Целият му живот беше театър. На тази сцена, която той целуна преди три години, когато честваше 60-годишнината си, той е преживял сигурно най-хубавите моменти в живота си и всичко най-важно се е случило може би тук. Аз вярвам, че духът му витае тук някъде и може би вечно ще витае".

Съюзът на артистите даде и "Икар" за цялостно творчество. Тази година той е за режисьора Красимир Спасов.

Ричард III донесе Икар на Стоян Радев и Мая Новоселска с награда
netinfo

И още от отличията: Рая Пеева получи наградата за дебют за ролята на Алис в "Отблизо" на Здравко Митков в театър "Възраждане". Даниела Олег Ляхова взе "Икар" за сценография за спектаклите "Рицар на светия дух" и "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев в театрална работилница "Сфумато". Гергана Димитрова и Здравка Каменова бяха отличени за драматургичен текст за "Праехидно".

Заради предсказанията, че през тази година ни очаква края на света, церемонията по раздаването на едни от най-престижните театрални награди премина под мотото "Награди като за последно". Затова и водещият й, актьорът Теодор Елмазов, се пошегува: "Според онзи печално известен календар на маите идва краят. Но все още не е ясно краят на какво. Като са маи да не би да са имали предвид края на латиноамериканските сериали? Защото те на наша почва вече бяха посечени от турски ятаган. Или пък може би точно краят на турските сериали? Защото и те започнаха да губят битката с българските. Така де. Може пък просто да става въпрос не за някакъв друг край, а за края на театралната реформа. Обаче остава да се надяваме, че тя е започнала. Защото как да свърши нещо, когато не е започнало? Справки - Министерство на културата".

Звуци от церемонията по раздаването на наградите „Икар" чуйте тук:

Ричард III донесе Икар на Стоян Радев и Мая Новоселска с награда
netinfo