Режисьорът Иржи Менцел пристига у нас
Режисьорът Иржи Менцел пристига у нас / снимка: БГНЕС, архив

Театралният и филмов режисьор, актьор, сценарист Иржи Менцел пристига в София на 9 март, за да бъде удостоен с почетната степен Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, съобщиха от академията.

В рамките на престоя си в България, Иржи Менцел ще се срещне с български творци от киното и театъра, също така ще посети София Филм Фест за представянето на филма си „Донжуановците/THE DON JUANS”. На 11 март от 14.00 ч., на тържествен академичен съвет в аулата на Академията, студенти, преподаватели и гости ще се срещнат с неповторимия майстор на киното.

Иржи Менцел е роден 28 февруари 1938 г. в Прага, Чехословакия (днес Чешка Република). Той е един от най-значимите световни режисьори.

Принадлежи към поколението на „чешката нова вълна”. Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова, Войтек Ясни, Иван Пасер, Яромир Иреш, Ян Кадар, Елмар Клос и други вписва името си в световната енциклопедия на киното и получава признание като един от най-големите майстори на комедията на 20 в.

Като кинорежисьор той създава 29 филма, сценарист е на 22 филма. Като актьор има 70 роли в киното през периода от 1962 до 2012 г. През 90-те години на миналия век и в началото на настоящия Иржи Менцел работи предимно в театъра. Прави и шест постановки в България, основно в Сатиричния театър: „Вечеря за тъпаци” от Франсис Вебер, „Още веднъж отзад” от Майкъл Фрейн и др.