Пътуващата библиотека на „Голямото четене
Пътуващата библиотека на „Голямото четене / снимкa: Sofia Photo Agency
Пътуващата библиотека на кампанията „Голямото четене" ще започне да обикаля страната от вторник. До 17 декември тя ще мине пред 26 от големите български градове. Всеки един от жителите му може да остави своята любима книга в нея.

Библиотеката символично „отвори врати" по обед в София. Стотици софиянци отидоха пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", за да се включат в кампанията, която в столицата продължава и утре от 12:00 до 14:00 на същото място. Дарик радио е медиен партньор.

Какво представлява пътуващата библиотека, обяснява писателят Георги Тенев, един от основните двигатели на кампанията на БНТ „Голямото четене". „Идеята на пътуващата библиотека е колкото се може повече хора да се срещнат с колкото се може повече книги. Програмата на обиколката е много проста – камионът спира в 12 часа пред градската библиотека да речем в Перник, Кюстендил, Велико Търново, отваря си вратите, червената стълбичка се спуска и вътре има наистина хиляди книги, които очакват някои да полюбопитства за тях", разказа Тенев

Актрисата и журналистка Искра Ангелова беше сред първите, които оставиха любимата си книга в пътуващата библиотека. „Оставих в библиотеката „Майсторa и Маргарита". В този роман има и любов, и политика, и борба за власт и отказ от компромис, има всичко", каза Ангелова.

Пълният списък с местата, откъдето ще мине пътуващата библиотека можете да намерите в сайта на кампанията 4etеne.bnt.bg. Там можете да гласувате и за вашия любим роман. На 21 декември ще станат ясни 100-те най-предпочитани заглавия от българите. Коя е най-харесвана книга организаторите на „Голямото четене" ще обявят на 15 март догодина.