Първанов: България има самочувствието на космическа нация
Първанов: България има самочувствието на космическа нация / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Георги Първанов награди с орден „Мадарски конник” първа степен двама руски космонавти. Отличията бяха връчени за съветско-българския полет през 1988 година. Генерал-лейтенант Владимир Шаталов и полковник Юрий Романенко получиха орден за особено големите им заслуги към Република България и за подготовката и реализацията на съвместния полет.

С Почетен знак на президента на Република България бяха удостоени Николай Рибкин и Александър Рибас. Георги Първанов уточни, че наградените космонавти са били ключови фигури в осъществяването на съвместния полет и допълни:

„Искам ясно да се каже, че България е една от шестте страни, които са изпратили свой космонавт в Космоса и ако не се лъжа, единствената страна по програмата „Интеркосмос”, която изпраща двама свои космонавти – Георги Иванов и Александър Александров. Нека си припомним, че в хода на самия полет космонавтите са успели да реализират 56 експеримента. Това е другото не по-маловажно основание да имаме самочувствието и достойнството на космическа нация”.