/ iStock/Getty Images
Каква част от онова, което изговаряме, чувстваме и правим всеки ден, е под съзнателния ни контрол? Още по-важното е каква част от него не е? Дали ако разберем как работи подсъзнанието ни, ако разберем основанията за постъпките си, най-накрая напълно ще познаем себе си? Отговор на тези и още много други въпроси дава книгата „Преди да помислим“ от социалния психолог Джон Барг. Резултатите от дългогодишните му изследвания могат напълно да преобърнат разбирането, което имаме за себе си.

Като начало трябва да разгледаме причините, поради които човешкият опит работи по този начин. Щом получим правилната рамка за разбиране на взаимовръзката и взаимодействието между съзнателните и подсъзнателните действия на нашия ум, пред нас ще се открият нови възможности.

Можем да се научим да изцеляваме травми, да изоставяме вредни навици, да преодоляваме предразсъдъци, да съграждаме отново връзки и да изваждаме наяве дремещи способности. Дали прозренията за скритите ни подбуди ще отключат нов начин, по който да мислим, чувстваме и действаме?

Задълбоченият анализ на Джон Барг обяснява в детайли как миналото винаги присъства, как различните ситуации влияят и кога можем да се доверим на инстинктите си. Съзнателният контрол е толкова ефективен, доколкото внимаваме какво си пожелаваме, защото подсъзнанието винаги будува.

„Това очарователно пътешествие през човешкия ум разкрива как нашите съзнателни мисли и несъзнателни мотиви се преплитат, за да ни оформят като личност. Една забавна и интелигентна книга, която ще промени начина, по който виждате себе си и света около вас” , казва Джона Бъргър, професор по маркетинг в университета в Пенсилвания и автор на няколко бестселъра.