Показват уникално сребърно съкровище на Кирил Рашков в Пловдив
Показват уникално сребърно съкровище на Кирил Рашков в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Дарик Пловдив
Показват уникално сребърно съкровище на Кирил Рашков в Пловдив
58489
Показват уникално сребърно съкровище на Кирил Рашков в Пловдив
  • Показват уникално сребърно съкровище на Кирил Рашков в Пловдив

Уникално сребърно съкровище от монети показва Археологическият музей в Пловдив. Колекцията от над 30 тетрадрахми от 5 век пр. Хр. е намерена при обиските в къщите на фамилия Рашкови в Катуница и е конфискувана в полза на държавата. Стойността й е около 140 000 лева.

Монетите са включени в изложбата "Спасените културно-исторически ценности", която беше открита днес на професионалния празник на полицията. Представени са общо 1200 експоната, иззети при различни акции на пловдивските служители на реда през последните 4 години.

"Зад мълчанието на артефактите стои неуморният труд на много колеги", подчерта зам.-шефът на областната дирекция на МВР комисар Костадин Баков.

Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов заяви, че, освен съкровището на Кирил Рашков, посетителите могат да видят до 30 декември и изключително ценна сбирка от златни византийски монети от 12 век, иззети от иманяри от Пловдив.

Освен оригинали, свързани с тракийската и римската култура, изложбата показва и фалшификати. Сред ментетата най-голям интерес предизвиква сребърно "имане" от около 100 монети на цар Иван-Александър, което е намерено от митничари във фабрично запечатана кутия с шоколадови бонбони.

Според Кисьов в последните години иманярството замира за сметка на производството на фалшификати. Правят се ментета дори и тогава когато липсват първообрази. У Кирил Рашков е открита сребърна монета - декадрахма на Атина, която е подправена. В света е запазен само един оригинал и той е в Националния нумизматичен музей на Гърция.

Чуйте в прикачения звуков файл какво още каза директорът на пловдивския археологически музей Костадин Кисьов за сребърната колекция от монети на Кирил Рашков.