Погребаха фронтмена на Моторхед Леми Килмистър
Погребаха фронтмена на Моторхед Леми Килмистър / Guliver/Getty Images

Погребението на основателя и фронтмен на групата "Моторхед" Леми Килмистър се състоя в Лос Анджелис, съобщиха Би Би Си и ДПА. Той почина на 28 декември на 70-годишна възраст от много агресивна форма на рак.

На погребението освен членове на семейството присъстваха и негови колеги. На възпоменателната служба говориха барабанистът на "Моторхед" Мики Дий, фронтменът на "Фу файтърс" Дейв Грол и китаристът на "Гънс енд роузис" Слаш.
Феновете на групата са били помолени да не посещават погребението. Въпреки това в ЮТюб се появиха кадри от него.

Йън Килмистър, взел по-късно псевдонима Леми, е роден на Бъдни вечер, 24 декември 1945 година в Бърслем, част от Стоук он Трент, област Стафордшър в централна Англия. През 1975 г. той създава британската рок група "Моторхед".

"Моторхед" са смятани за една от най-важните групи, причислявани към явлението, наречено Нова вълна в британския хеви метъл (НВБХМ). Форматът на формацията през повечето години е трио (китара-бас-барабани) с изключение на периода 1984Ц1995 г., когато е включен втори китарист. Комерсиалният успех идва в началото на 80-те години на миналия век, когато няколко от издадените сингли попадат в британската класация "Топ 40".

Източник: БТА