Почина вокалистът на Bee Gees Робин Гиб
Почина вокалистът на Bee Gees Робин Гиб / снимка: Reuters
Почина вокалистът на Bee Gees Робин Гиб
53633
Почина вокалистът на Bee Gees Робин Гиб
  • Почина вокалистът на Bee Gees Робин Гиб

След продължителна битка с рака на 62-годишна възраст почина вокалистът на легендарната група Bee Gees Робин Гиб.

Музикалната кариера на роденият във Великобритания Гиб започва с основаването на групата през 1958 година, която той създава заедно с братята си Морис и Бари.

Албумите на Bee Gees са сред най-продаваните на всички времена. Хитовете им продължават да се излъчват по музикалните канали и радиостанциите в десетки държави повече от пет десетилетия. Сред най-популярните им парчета са Stayin' Alive, How Deep Is Your Love, Massachusetts и Night Fever.

От първите й хитове насам групата продава албумите си над 200 милиона пъти. Освен това Bee Gees пишат хитове за Селин Дион, Барбара Стрейзънд, Даяна Рос, Destiny's Child, Доли Партън и Кени Роджърс.

Гиб се превръща в една от водещите фигури в британската музикална история.

Той е роден през 1949 година на остров Ман, но е израснал в Манчестър. Започва да проявява интерес към музиката още от дете. Подкрепян е и от баща си Хю - бивш музикант, и от майка си Барбара, бивша певица.

По-късно, през 1958 година, семейството се премества да живее в Австралия. Там братята продължават да пеят и създават групата, чието име идва от „братята Гиб". През 60-те години се връщат във Великобритания в търсене на по-голям пазар за музиката си.

Първият им хит New York Mining Disaste превзема музикалните класации на острова и достига до топ 20 в САЩ.

Робин Гиб трудно прие смъртта на своя брат близнак Морис, който почина от същото заболяване, което по-късно бе открито и при него - рак на дебелото черво и на черния дроб.