Откриха паметна плоча на Валери Петров на фасадата на дома му
Откриха паметна плоча на Валери Петров на фасадата на дома му / БГНЕС, архив
Откриха паметна плоча на акад. Валери Петров на фасадата на дома му
86323
Откриха паметна плоча на акад. Валери Петров на фасадата на дома му
Откриха паметна плоча на акад. Валери Петров на фасадата на дома му
  • Откриха паметна плоча на акад. Валери Петров на фасадата на дома му
  • Откриха паметна плоча на акад. Валери Петров на фасадата на дома му

На връх рождения ден на поета Валери Петров бе поставена плоча на фасадата на дома му. Днес той щеше да навърши 96 години.

Инициативата е на неговото семейство, а самата плоча е била създадена от скулптура Иван Продев.

"Академик Валери Петров със своето творчество остави дълбока диря в нашата национална култура. По сцените на българските театри почти всяка вечер звучат думи, написани от него. Дължим на Валери Петров много, който с думите си ще е винаги с нас", обърна се при откриването проф. Стефан Воденичаров.

Плочата, която беше поставена на сградата на ул. "Елин Пелин" 8, изобразява младия Валери Петров. "В този образ е запечатан младият Меворах, който още не е знаел какъв трънлив път го очаква", посочи още професорът.

"Идеята е на семейството. Това е една стара рисунка, която е направена от един от най-добрите приятели на Валери Петров - Борис Ангелушев. Ние просто я превърнахме в тази гравюра на камък", допълни скулпторът на плочата Иван Продев.

Събитието беше уважено от близки на поета, писатели и художници. "Аз смятам, че трябва да има и паметник на този човек и прекрасен поет", каза поетът и журналист Ивайло Диманов.

Талантът на Валери Петров е многостранен. Той е поет, драматург, киносценарист, един от най-добрите български преводачи от италиански, руски, френски, английски и немски.

Почина поетът Валери Петров

Макар и лекар по образование, Валери Меворах, както е истинското име на Валери Петров, ни завеща огромно наследство от лирична и сатирична поезия с открояващ се стил, книги за деца, сценарии за филми, няколко пиеси. Дете на адвокат и учителка по френски език, поетът учи в италианското училище, след което завършва хуманитарна медицина.

Обичаният български поет, сценарист, драматург и преводач почина на 27 април 2014 г. Той издъхна дни след като бе приет във Военномедицинската академия след инсулт.