Откриха богато погребение на тракийска принцеса в Родопите
Откриха богато погребение на тракийска принцеса в Родопите / Павел Тенчев, Дарик Кърджали

Изключително богато погребение на тракийска принцеса от елистичния период - втората половина на IV век преди Христа, разкри край кирковското село Бенковски археологът от Националния археологически музей при БАН Любен Лещаков.

Тялото на принцесата е разчленено, което е част от тракийските ритуали при знатни особи от орфическата епоха. Знае се, че тялото на самия Орфей е разчленено и частите му пуснати във водите на река Марица.

Светилище на нимфите може да излезе от Перперикон

Над 60 сребърни и бронзови накити - пръстени, обеци, фибули и колиета са намерени при разкопките на гроба, вкопан в скалите. Сред накитите е и сребърна диадема, което говори за знатния произход на погребаната, каза Любен Лещаков.

По думите му при ритуала са положени цели 11 сребърни пръстена с изображения на антични богове. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр. са изработени в големия елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство.

Проучват римска крепост и тракийско светилище в община Минерални бани

"Разчленяването на трупа е ритуал на орфическата религия, който вероятно възпроизвежда древния мит за Орфей, който е бил разкъсан от весталките", поясни проф. Николай Овчаров, който е консултант на разкопките. Според него това е поредното голямо откритие в Източните Родопи.

„Явно тук е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Като позиция новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул. Новата находка е пореден щрих към "цивилизацията на скалните хора", с главен център - Перперикон", коментира проф. Николай Овчаров.