Отбелязваме 97 години от Добричката епопея
Отбелязваме 97 години от Добричката епопея / снимка: DarikNews.bg, Добрич

На 7 септември се отбелязват 97 години от Добричката епопея през 1916 година. През целия ден в Добрич ще бъдат полагани цветя на паметните плочи на ген.-лейтенант Иван Колев, ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев, полк. Дрангов и Кръстът - паметник на загиналите в Добричката епопея. Днес е Ден на отворените врати във Военното гробище - музей. Посетители ще се приемат от 9.00 до 16.00 часа.

Добричката епопея (5-7 септември, 1916 г.) е една от победите на Българската армия по време на Първата световна война. Освобождението на Добрич и тридневните боеве за неговата отбрана са важна съставна част от Добруджанската операция на Трета българска армия. Най-критичните и решаващи боеве за отбраната на Добрич се разиграват на 7 септември 1916 година. Генерал Иван Колев взема решение да насочи своята дивизия към града. Талантливият военачалник правилно преценява, че загубата на Добрич би открила пътя на противника към Варна, а това би имало фатални последици за изхода от боевете на Добруджанския фронт.

Успехът при Добрич и овладяването на силно укрепената тутраканска крепост позволяват на частите на Трета армия без бой да превземат Силистра на 9 септември 1916 г. и да достигнат безпрепятствено до старата българо-румънска граница от 1913 г. За малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

Други новини от Добрич