Обаждания на софиянци на 112 прехвърляни в Русе
Обаждания на софиянци на 112 прехвърляни в Русе / netinfo

Обаждания на софиянци на спешния телефон 112 във връзка с взривовете в Челопечене са били прехвърляни в Русе. Операторите в крайдунавския град не са могли да помогнат.

Системата е така устроена, че когато всички оператори в един център са заети, обаждането автоматично се прехвърля в съседния. Единствения център на телефон 112, който работи извън София, е този в Русе. Това обясни главният директор на „Национална система 112” Стоян Граматиков.

Центърът за спешни повиквания на телефон 112 започна работа при тестови режим в Русе снощи след 24 часа. Той ще обслужва Северен централен район за планиране, който включва областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра.

Жителите на петте области ще ползват един номер при необходимост от спешна помощ, пътно-транспортни произшествия, пожари, терористични действия, аварии, кризи или други инциденти с човешки и материални загуби.

Телефонът е денонощен и безплатен. Нямам информация Еврокомисията да е завела дело срещу България заради закъснението около стартирането на тел. 112. Изоставаме със сроковете заради факта, че много късно започнахме да изграждаме системата. Ние дадохме много ясен доклад за това, което се прави в страната за изграждането на системата, което удовлетвори Комисията. Това заяви директорът на „Национална система 112” Стоян Граматиков”.

От септември в тестов режим ще заработят центровете в Бургас и Монтана, а от първи октомври тези в Кърджали и Варна. Тестовият период ще продължи до декември, когато ще бъде завършена системата и ще бъде обявена за ползване от гражданите.