Ново лекарство намалява смъртността сред хипертониците
Ново лекарство намалява смъртността сред хипертониците / снимка: БГНЕС

Всеки пети хипертоник може да бъде спасен чрез ново лекарство, което намалява смъртността сред хипертониците на възраст над 80 години. Това са показали резултатите от голямото международно клинично проучване "Хайвет", в което са участвали 3800 пациенти от 15 държави, от които 1600 са българи.

С помощта на лекарството - Тертензиф SR се редуцира смъртността от инсулти с 45% като цяло, намалява се сърдечната недостатъчност със 72% и се понижава сърдечно-съдовата смъртност с 27%. Това каза д-р Васил Стояновски, национален координатор на проучването за България на пресконференция, организирана от Българската лига по хипертония под надслов "Артериалната хипертония - проблем номер едно за света и България”.

„Смея да кажа, че България беше най-активната държава в това голямо проучване”, добави Стояновски.

Зам.-председателят на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова уточни, че хипертониците в България са приблизително 2 милиона души, като най-рисковата група са мъжете на възраст между 35 и 65 години.

„С недостатъчна заинтересованост към личното си здраве, с много късно започнато и неефикасно лечение”, каза още проф. Торбова.

Цената на едномесечната стойност на медикамента е 8 лева и няма възрастова граница за ползването му.