Нова и Reach for change представят Иван Благоев и Веселина Фелдман
Нова и Reach for change представят Иван Благоев и Веселина Фелдман / Нова тв

Дърводелската работилница на Иван Благоев

Актьор по образование, дърводелец по душа - така накратко можем да представим Иван Благоев от Пловдив, който иска да въведе децата в магичния свят на дървото, да ги научи на творчество и занаят и да култивира у тях трудолюбие и уважение към традицията. Как? - като създаде дърводелска работилница, в която млади хора от институции ще придобиват трудови умения чрез създаване на екологични играчки от естествени материали. „Защото е важно да не губим корените си и да пазим духа на занаятите", представя своя проект той. На какво иска да научи децата един пловдивчанин и защо вярва, че в днешния свят на високи технологии е важно да пазим традициите живи? Повече за него и неговия проект може да научите тук.

Веселина Фелдман и конната терапия

„Общуването с коня е като перфектната връзка - в нея има взаимно допълване, разбиране и чиста любов", така Веселина Фелдман, психолог и инструктор по конна езда, описва усещането, което носи общуването с коня. Затова не подлага на съмнение и положителните емоции, които конната терапия оказва върху децата с увреждания. В контакта с коня детето показва своите липси и трудности, много по-бързо и лесно се доверява, което е първата предпоставка за пълноценно общуване и положителни емоции, разказва тя. Затова нейната идея в Reach for change - Промяната е именно да развие конната терапия в България. От кога се ражда любовта й към коня и кои са добрите примери, които я карат да вярва, че е на правилния път, може да прочетете тук.

До 9 ноември /неделя/, на уебсайта на инициативата, може да подкрепите петимата финалисти и техните проекти: дърводелската работилница на Иван Благоев, конната терапия на Веселина Фелдман, онлайн платформата за сексуално образование на Николета Попкостадинова, ИТ центъра и ИТ общността за Враца на Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, както и социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева.