МТСП иска обществено участие в осигуряването на достъпна среда за инвалиди
МТСП иска обществено участие в осигуряването на достъпна среда за инвалиди / netinfo

Министерството на труда и социалната политика призовава за активно обществено участие в бързото осигуряване на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания до всяка сграда на ведомството и агенциите към него в страната. В реализацията на тази програма могат да се включат с предложения, мнения или съвместни проекти представители на бизнеса, медиите, обществените организации, организациите на хората с увреждания, неправителствените организации, отделни граждани.

Достъпната и свободна околна среда окуражава хората за самостоятелност, за активно включване в живота на общността и пълноценна професионална реализация. Това разбиране е в основата на приетия през юни тази година План за действие за осигуряване на свободен достъп на хората с увреждания до сградите, които се ползват от структурите социалното министерство.

От началото на годината е осигурена достъпна архитектурна среда до 457 сгради на министерството. В структурите на Агенцията по заетостта е осигурен достъп в 204 сгради, а в 74 сгради достъпната среда е в процес на изграждане. 231 са сградите със свободен достъп за лица с увреждания в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане. В 167 сгради се изгражда достъпен вход и приемна за обслужване на хора с увреждания. В 22 дирекции „Инспекция по труда” е осигурена достъпна среда, като в 6 дирекции процесът на изграждане на достъпна среда продължава.

Мнения, препоръки и предложения за Вашето населено място могат да се правят на сайта и блога на Министерството на труда и социалната политика, (www.mlsp.government.bg, www.socialni.bg) и е-mail: mlsp@mlsp.government.bg.