Момичетата са по-застрашени от хранителни разстройства
Момичетата са по-застрашени от хранителни разстройства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Момичетата са по-застрашени от хранително разстройство
52590
Момичетата са по-застрашени от хранително разстройство
  • Момичетата са по-застрашени от хранително разстройство

20% от момичетата и 8% от момчетата на възраст между 10 и 19 години са с риск за анорексия, булимия или друго хранително разстройство, съобщи за Дарик доц. Весела Дулева, завеждащ секцията по хранене в Центъра по обществено здраве. Това сочат данните от последното национално представително проучване за хранителните навици у подрастващите през 2010 и 2011 г. Анкетирани са над 4500 деца в цялата страна.

Рискът означава, че определен процент от тези деца в по-късна възраст е възможно да получат някакво хранително разстройство, обясни доц. Дулева. Около 30% от тийнейджърите пък страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

„Имаме вече първични данни, които говорят, че определено в риск в по-късен етап могат да имат някакви храносмилателни разстройства, не е необходимо да бъде анорексия, възможни са и други, 20% от момичета и 8% от момчетата в тази възрастова група. Това са едни доста сериозни цифри, но подчертавам, че това е оценка на бъдещ риск”, обясни тя.

„Разпространението на поднормено тегло, което ние установяваме в нашите проучвания, винаги е в рамките на нормалното разпределение, т.е. то не представлява проблем за общественото здраве. При това изследване ние установихме, че относителния дял на деца, които са с поднормено тегло, оценено на база реални измервания на ръста и теглото и чрез използване на съвременни критерии на Световната здравна организация за това е 1,8, което е в рамките на нормалното разпределение и този факт не е тревожен и не дава основание за предприемане на някакви мерки по отношение политиката за хранене”, уточни още доц. Дулева.