Митко Щерев забранил на Георги Станчев да изпълнява „Душа преди 35 години
Митко Щерев забранил на Георги Станчев да изпълнява „Душа преди 35 години / снимка: Darikradio.bg
Митко Щерев забранил на Георги Станчев да изпълнява баладата „Душа" през 1981-ва
90961
Митко Щерев забранил на Георги Станчев да изпълнява баладата „Душа" през 1981-ва
  • Митко Щерев забранил на Георги Станчев да изпълнява баладата „Душа" през 1981-ва

Бившият вокалист на „Диана Експрес" Георги Станчев няма право да изпълнява баладата „Душа", която е по музика и аранжимент на Митко Щерев и по текст на Калин Донков, още от далечната 1981-а година.

Причината за забраната е, че през въпросната година Станчев е направил италианска версия на българската песен без знанието на нейния композитор. Това разказа самият създател на „Диана Експрес" Митко Щерев при гостуването си в „Ники Кънчев шоу" по Дарик.

"През 1981 година Георги Станчев си позволи да отиде в Белгия и с един белгиец дописаха песента и я записаха на италиански, без да се съобразяват с българските автори. Оттогава нататък аз се разочаровах от него, казах му, че не искам да имам вземане-даване с него и му забраних да я пее. Това е истината", категоричен е Щерев.

През същата 1981-а година той отишъл на пазар за книги и видял във витрината книга на име „Молитва за дъжд". На секундата творецът си казал, че ако под това заглавие се крие стихотворение, то това ще бъде името на следващия албум на групата.

Щерев разкри още, че „Диана Експрес" носи името на някогашния влак, който свързвал столицата с родния град на композитора Ямбол.

"Това е невероятно попадение за име на рок група, защото по принцип Диана е името на римската богиня на лова и ще я видите, ако влизате в Ямбол. Тя олицетворява блусовете ни, а пък експрес е влакът, който олицетворява бързите ни парчета, така че просто по-хубаво име от това...", отбелязва Щерев.

По отношение на това откъде намира текстовете, Щерев отбеляза, че "нещата са на два етапа". До 1989 година всички композитори търсели хубави текстове и композирали в по-голямата част по текстове. След 1989-а започнало да се пише по-комбинирано, "като на Запад": първо се композира мелодия и после се търси някой, който да напише текста.