Международно признание за София Филм Фест
Международно признание за София Филм Фест / www.sxc.hu

София Филм Фест получи акредитация в категорията в Специализиран състезателен фестивал от FIAPF - Международна федерация на асоциациите на филмовите продуценти. "Да бъдем признати от FIAPF е като да играем на Световно филмово първенство", коментира признанието фестивалният директор Стефан Китанов.

FIAPF е единствената организация на филмови и телевизионни продуценти със световно значение, включваща 24 продуцентски компании от 21 страни на пет континента. Организацията представлява икономическите, правни и регулативни интереси на филмовите и телевизионни производствени структури. Освен че защитава интересите на продуцентите, FIAPF регулира статута на международните филмовите фестивали, сред които са едни от най-значимите подобни събития в света на киното.

FIAPF присъжда акредитации на международните фестивали в четири групи - Състезателни фестивали за игрални филми; Специализирани състезателни фестивали за игрални филми; Несъстезателни фестивали и Фестивали за документални и късометражни филми. 49 са кинофорумите, получили признание от FIAPF.

Международният София Филм Фест попада в категорията Състезателни фестивали със специализиран конкурс (за първи и втори филми) и е в компанията на Пусан, Сараево, Солун и други престижни световни филмови събития. София Филм Фест е единственият български фестивал с акредитация от FIAPF, след приключилия през 80-те години Международен фестивал на Червенокръстките филми във Варна.