Копривщица посреща Десетия национален събор на народното творчество
Копривщица посреща Десетия национален събор на народното творчество / cнимки: Sofia Photo Agency, архив

В Копривщица приключват подготвителните работи за началото на Десетия национален събор на народното творчество. Вече е известна и общата бройка на участниците в него - 13 000, разказа кметът на общината Любомир Цеков. Очакваният поток от зрители на събора през трите му дни - от 6 до 8 август е 200 000 души, отбеляза той.

Съборът тази година ще посрещне гости от почти целия свят, като има голям интерес от японски групи, както и от американци. Американска група от около 30 човека се е записала за участие в последния момент, с условието, че на самото откриване на събора - в петък, ще изпее на централната естрада написаната от тях песен за Копривщица на... български език, разказва кметът пред БТА.

Откриването на националния събор ще е на 6 август от 11.00 ч. на централната естрада в местността „Войводенец". Самата церемония по откриването ще е два часа след началото на програмите на седемте естради, изградени в местността, на които ще започне представянето на народното творчество от номинираните представители на всички 28 области след проведените по места регионални събори. В петъчния и съботен ден на всяка от естрадите ще има по десет часа автентичен фолклор.

Освен тези седем сцени, в Копривщица ще има още две. На естрадата на пл. "20 април" в петъчната и съботна вечери от 19.30 ч. ще се представят групите от чужбина, изпълняващи български фолклор.

На естрада в старото копривщенско училище през двата дни - 6 и 7 август, ще има възможност да бъдат видени самодейци от читалища в страната, които не са включени в конкурсната програма, която е в местността „Войводенец".

Копривщица посреща Десетия национален събор на народното творчество
netinfo

Закриването на събора ще е на централната естрада във „Войводенец" от 11.00 ч. в неделя. Освен наградите на класираните участници, ще бъдат обявени и класираните лауреати от проекта „Живи човешки съкровища", който се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Копривщенският събор, който се провежда на всеки пет години от 1960 г. насам.