Какви рискове крие пясъкът за кожата ни?
Какви рискове крие пясъкът за кожата ни? / netinfo

Всичко за вашето здраве, компетентна консултация с най-добрите лекари на България. Това предлага рубриката „Доктор – ох, боли!” в предаването на Дарик радио „Ники Кънчев Шоу”. Броени дни след началото на астрономическото лято темата в „Доктор – ох, боли!” са плюсовете и минусите на морския пясък. Отговорите дава д-р Диди Серафимова, гл. асистент в катедра „Кожни болести” в Медицинския университет в София.

Диди, каза, че ще кажеш нещо за моята кожа. Имаше възможност вече 2-3 пъти да я огледаш. Как един мъж на средна възраст трябва да я поддържа?

Ники, аз съжалявам, че на телевизионните предавания си с риза и костюм, така че човек не може да придобие представа за вида ти…

Благодаря ти, това е комплимент.

Извън комплимента бих могла да кажа, че имаш съхранена кожа и трябва да продължаваш да работиш върху нея. Това, което е много важно, което се очертава вече като тенденция, е мъжете да използват също достатъчно добри средства за ежедневна грижа – козметика, за да могат да полагат адекватна грижа за кожата си. Това не е приоритет на жените.

Не е ли малко гейско един мъж да се маже, да полага грижи?

Не мога да кажа, че е гейско. Един добре поддържан мъж винаги…

…е по-добре отколкото един неподдържан мъж.

Абсолютно.

И аз, който предпочитам жените, бих предпочел един добре поддържан мъж. Ти си дерматолог, грижиш се за кожата на хората. Идва лятото. Говорихме миналия път за минусите и плюсовете на слънцето, морето. Искам да поговорим сега за пясъка. Ще ти призная, детското в мен все още не е изчезнало, въргалям се на плажа, играем карти, волейбол. В какво състояние са пясъците по българското Черноморие?

Много ми е трудно да кажа, че са в добро състояние. Въпреки че през последните години се опитват да ги поддържат, все пак си мисля, че е доста рисковано да оставаш дълго време завит в пясъка или правейки пясъчни замъци и след това да не си изплакнал кожата си достатъчно добре. Дори да не са толкова значителни рисковете и да не са съпоставими с ефектите на слънцето, отчасти и на морската вода, все пак пясъкът също крие своите рискове, защото той е в състояние да задържа хиляди нечистотии и голяма част от тях са такива, които ние не можем да видим с просто око.

Какви болести можем да пипнем от пясъка?

Пясъкът е резервоар на всякакви биологични агенти – бактерии могат да се задържат, гъбички, които са устойчиви години наред, инсекти – т.е. вид насекоми. Можем да добавим това, че пясъкът е една изключително добра отразяваща повърхност за ултравиолетовите лъчи, така че ако сме на пясък, дори да сме под сянка, трябва да се съобразяваме, че голяма част от ултравиолетовите лъчи се отразяват от него и също ни влияят.

А нещо положително за пясъка. Знаем за калните бани, например тези в Поморие?

Би могло да се направи една груба аналогия. Пилинг ефектът да кажем на пясъка, лекият масажиращ ефект, но аз не съм привърженик на този тип процедури или този тип поведение.

Забелязал съм, че ако имаме някакъв кожен проблем, когато сме на морето той изчезва. Лекуват ли слънцето, морето и пясъкът кожни болести?

Да, така е. Тук си много прав. Това е нещо, на което ние обръщаме изключително внимание. В стремежа си да предпазим хората и да ги защитим от вредното въздействие на слънцето, случва се понякога ние да неглижираме, да пренебрегваме до голяма степен неговите благоприятни и положителни ефекти. Има цели течения на лечение на кожни заболявания, които се описват като хелиотерапия – слънцелечение, или хелио и таласотерапия – лечение със слънце и море. Има редица кожни заболявания, при които такъв тип лечение е водещото в терапевтичните схеми. Бих могла да посоча псориазис, бих могла да посоча атопичен дерматит, витилиго. В първа линия на нашите терапевтични средства е съобразяването на летните почивки и възможностите да се излезе на слънчево облъчване.